Google verpatst Motorola; NFC-betalen bij NS 

Ondernemersnieuws vandaag: Google lijdt (geen) zeperd met Motorola, NFC-betalen op NS stations en Arnhem opent hulplijn ‘155-red-een-bedrijf’.

1. Google verkoopt Motorola met verlies

Google kocht in 2011 de mobieltjesdivisie van Motorola, maar verkoopt die na 22 maanden weer aan het Chinese Lenovo. Voor nog geen 3 miljard dollar, terwijl het er 12,5 miljard voor had betaald. Dat klinkt als een beroerde deal die Google opzadelt met een megaverlies. Maar dat valt mee: bij Motorola Mobility hoorde ook een stapel cash en compensabele verliezen, een settopboxdivisie die Google al goed wist te verkopen. Maar het werkelijke kroonjuweel was de patentenportfoilio van Motorola, ooit een pionier in de mobiele business. Bovendien komt Google de vele klanten van zijn Android besturingssysteem tegemoet, die het maar niets vinden dat de leverancier rechtstreeks met ze concurreert. Na de overname is Lenovo een sterkere concurrent voor Samsung, wat goed past bij de verdeel-en-heersstrategie van het platform.

2. Contactloos betalen op NS-stations

MasterCard en NS gaan winkels van NS stations, waaronder De Broodzaak, Julia’s en Kiosk, uitrusten met contactloze betaalautomaten. Na een succesvolle pilot met contactloos betalen in Leiden kunnen klanten met Near Field Communication (NFC) hun betaalpas of mobiele telefoon tegen een terminal aanhouden om – bij bedragen onder de 25 euro – zonder pin betalen. Begin april staan er duizend NFC-terminals op de toonbanken. De keuze voor MasterCard en de banken is opmerkelijk: met de OV Chipkaart had NS een alternatief bij de hand.

3. Netflix-baas: Nederland is top

Reed Hastings, de baas van Netflix, heeft gesproken. Zijn betaalzender groeit in ons land relatief harder dan bij de start in Engeland twee jaar geleden. ‘Mede door het verbazingwekkend goede internet hier. Ik weet dat veel Nederlanders er wel eens over klagen, maar dan zouden ze eens in de Verenigde Staten moeten komen kijken. De internetsnelheid in Nederland is het beste in de ’Netflix-wereld’.  Verder lijkt Netflix vooral ten koste te gaan van illegale downloads kijken en sluit Hastings de eigen productie van een Nederlandse serie niet uit. ‘Zo’n serie hoeft niet over Amsterdam te gaan. Veel mensen kennen het klassieke Amsterdam al, maar niet het platteland waar ook veel verhalen over te vertellen zijn.’

4. Yes2Web wordt Burst

Het Rotterdamse internetbureau Yes2web verandert haar naam in Burst. Volgens oprichter Hans Malta, die zijn bedrijf de afgelopen jaren al binnenloodste in de Fast50 van snelstgroeiende Nederlandse techbedrijven, past Burst beter bij zijn groei en internationale ambities. Burst is één van de weinige door Facebook erkende specialisten en werkt onder andere voor klanten als: RTL Nederland, Snack-a-jacks, Quaker Cruesli en veel reclame- en mediabureaus.

5. 3D printer doet carbon fiber

Nou wordt het echt serieus met 3D printen: het Amerikaanse Markforged heeft de eerste printer ter wereld laten zien die objecten uit composietmateriaal met koolstofvezel kan maken. Tot nu toe deden 3D printers het vooral met kunststof, metalen en eetbare ingrediënten. Met koolstofvezel versterkt materiaal is 20 keer zo sterk als kunststof. Markforged laat onder meer een draagarm zien voor een Formule 1-wagen.

6. Arnhem open hulplijn: ‘155-red-een-bedrijf’

De Gemeente Arnhem komt met een hulplijn voor plaatselijke MKB’ers die in zwaar weer verkeren. Via de ‘hulplijn’ 155-red-een-bedrijf kunnen ondernemers contact krijgen met een bedrijfsadviseur van IMK, die op zoek gaat naar mogelijkheden om de boel weer op de rit te krijgen. Zaak is wel dat de internet marketing bedrijven op tijd aan de bel trekken, dus voordat een faillissement onafwendbaar is geworden. Han Dieperink van IMK: ‘Uit de praktijk blijkt vaak dat ondernemers bij probleemsituaties vaak de weg niet kennen, of die te laat vinden en dat leidt onnodig vaak tot bedrijfsbeëindiging. Via het nieuwe telefoonnummer kan een ondernemer laagdrempelig om hulp vragen.’

7. En dan dit: ZX Spectrum komt weer tot leven

‘Toe opa, vertel nog eens over de Sinclair Spectrum, die homecomputer met 48 Kb werkgeheugen en gummetjes in plaats van toetsen?’ ‘Nee jongen, die ZX Spectrum bestel je maar via Kickstarter.’ Het bedrijfje Elite heeft voldoende geld opgehaald voor de wederopstanding van de Britse jarentachtighit, die terugkeert als blue tooth toetsenbord. Voor 50 pond belooft het dat in september te leveren. In combinatie met een tablet kunnen we dan eindelijk weer eens Manic Miner spelen zoals het bedoeld was.

Tot zover de Sprout update van donderdag 30 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Follow @philipbueters

door Philip Bueters

Google verpatst Motorola; NFC-betalen bij NS